PUMNUL (D)IN GURA – DECESUL CELEI DE-A PATRA PUTERI IN STAT

Odata cu disparitia presei dispare si democratia.

Estimarile de pana acum spun ca, pana la sfarsitul anului, 50% din publicatiile locale ar putea sa dispara. Si nu este un fenomen pe care sa il asteptam sa inceapa, ci deja exista publicatii care si-au incetat aparitia.

In presa centrala se scrie discret despre acest fenomen. In presa locala nu stiu ce se mai scrie.

Criza de care ne plangem toti are in continuare efecte dintre cele mai neasteptate. Desi destul de firesti totodata. Este nefiresc ca, intr-un sistem ce se pretinde a fi democratic, sa dispara tocmai cei ce ar trebui sa fie mesagerii democratiei. Dar pe de alta parte este firesc sa scada bugetele de publicitate ale companiilor si la fel de firesc este si ca oamenii sa nu mai cumpere la fel de multe ziare. Si la fel de firesc este probabil ca economia de piata sa functioneze inclusiv pe acest segment, al informarii

La o privire mai atenta, vom vedea insa si alte cauze ale disparitiei presei. Un segment tot mai mare de cititori s-a mutat pe on-line. Mai ieftin? Mai comod? Mai diversificat? Mai rapid? Toate la un loc, as spune. Daca in urma cu aproape douazeci de ani oamenii citeau ziarele preferate “din scoarta in scoarta” aproape, in ultima vreme s-a trecut tot mai mult la citirea titlurilor si a catorva idei din articolele cu titluri interesante. Putini mai sunt cei care citesc macar un articol cap-coada pe zi.

In plus, ziarele au inceput sa se orieneze in functie de public. Asa se face ca marile articole de fond au fost inlocuite treptat de mici articolase cu titluri scandaloase si poze pe placul ‘cititorilor’. Pentru ca treptat a aparut si o noua patura de cititori de presa – cei care frunzaresc ziarul in cautare de can can-uri mondene – in timp ce vechii cititori s-au imputinat tot mai mult.

Acest fenomen – al ziarului in functie de sondaje – a avut loc odata cu transferul de proprietate asupra presei. Daca in anii ’90 presa era condusa de ziaristi cu notorietate, in prezent locul acestora a fost luat de oameni de afaceri orientati strict catre profit.

Un studiu efectuat in SUA arata ca audienta cotidienelor online determina dublarea audientei generale a internetului.

Orientarea catre presa on-line nu ar trebui privita ca o problema. Cel putin nu intr-un stat in care majoritatea covarsitoare a populatiei are acces la un calculator conectat la internet. Dar intr-o tara ca Romania oare cum ar fi?

Ar putea oare sa conduca la o mai slaba monitorizare a diferitelor evenimente locale din partea societatii civile? Ar putea sa conduca la o mai putina transparenta si la o mai mare libertate de miscare pentru unii baroni locali? Da, ar putea. La fel cum ar putea si sa conduca la o mai usoara dezinformare si chiar manipulare a populatiei.

Pentru ca odata cu disparitia presei dispare si democratia…

***********************************************************************

pe aceeasi tema:
Tratat de MANIPULARE – Partile I si II

11 răspunsuri sa “PUMNUL (D)IN GURA – DECESUL CELEI DE-A PATRA PUTERI IN STAT”

  1. Nu-ti mai bate capul. Vom merge cu totii in aceeasi directie: la dracu. Foarte curand nu vor mai exista decat mari ziare, mari televiziuni si mari posturi de radio. Ale unor mari oameni de afaceri prieteni cu marile partide politice. Sau invers. Vom sti numai ce se va vrea sa se stie. Si sub forma care se va dori. Unii mai spun ca si Internetul va fi cu plata in cativa ani de zile, nu ca acum ar fi gratis. Cele mai scumpe vor fi pachetele care contin retele de socializare, bloguri, etc… Intercomunicare in general… Eu deja m-am resemnat: nu fac copii, incerc sa-mi traiesc propria viata cu sotia, incerc sa ies din sistem platindu-mi bancile cat mai repede, nu las urmasi si nu perpetuez specia asta imputita. As vrea sa mai pot trai vreo 30 de ani, nu mai mult… Sa vina si potopul dupa mine, chiar ca mi se balangane…

    • Sunt in grupul fruntas. Mai avem putin si ajungem. Asta daca nu cumva am ajuns deja. La dracu… Fripturile sunt rumenite, paharele sunt pline… Cadanele sunt pe drum si ele.

      Potopul nu vine. Pentru voi, ceilalti, se anunta vremuri secetoase…

  2. A patra putere în stat – din punctul meu de vedere – cel puţin în România, agonizează. Aşa că trebuie puse cât mai repede perfuziile. Dacă nu, atunci rugăm nişte femei să facă o colivă mare…

  3. Pe unde traiesc eu – putin mai incolo de Romania – oamenii inca mai citesc ziare din scoarta-n scoarta. Si le desfasoara prin mijloacele de transport si rumega cu nesat.
    Marturisesc ca eu nu vad importanta ziarelor tiparite pe hartie astazi. Cele virtuale sunt practice, rapide si toate celelalte pe care le-ai enumerat si tu.
    Presa se va adapta mereu, se va transforma, dar nu va disparea niciodata.
    🙂

  4. […] adineauri vazui pe un blog ca asistam la decesul celei de-a patra puteri in stat […]

  5. Unde presa nu e, nimic nu e… Presa scrisa nu va dispare atat de usor. Dar intreaga mass media e intr-un proces de tranzitie, nu se stie spre ce, nu se stie cu ce efecte. Dezinformarea prin intermediul mediei electronice nu e un fenomen nou – ba chiar sursele de verificare ale informatiilor venite pe aceasta cale sunt mult mai numeroase. Nu asta cred ca ar trebui sa ingrijoreze. Ci pur si simplu, statutul ziaristului, si nu ma gandesc doar la cel roman. La o cautare mai aprofundata pe net, vei gasi bloggeri fosti sau actuali angajati ai unor mari cotidiene din SUA spre exp, care, printre randuri e drept, dau de inteles ca se confrunta in mare cu aceleasi probleme. Doar scara valorilor e diferita. Iar asta face si la noi diferenta…

  6. Revin… culmea coincidentei ca am scris in aceeasi zi, pe aceeasi tema? Am putea ajunge la concluzia ca e o problema care ne framanta pe toti cei din domeniu.

    • Nici eu nu lucrez in mass-media , dar nu pot decat sa ma ingrijorez atunci cand vad ca mass-media din Romania nu isi mai face treaba !
      EU cred ca acuma e la moda sa te ingrijorezi de soarta mass-media !

  7. Nu lucrez in media, dar nu pot sa nu constat o problema atat de evidenta…

  8. romania inedit, bun venit. Sa ne ingrijoram pentru ca e la moda?? Mi se pare absurd, daca nu chiar ridicol. Te ingrijorezi pentru perpetuarea anormalului, asta da, pot sa accept. Te ingrijorezi pentru ridiculizarea treptata a democratiei, iar sunt de acord… Dar nu pentru ca e o moda… E doar parerea mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: