Guvernul doi si un sfert – un guvern pentru castigarea alegerilor

Pe 5 septembrie 2009, Marean Vanghelie a afirmat ca detine casete din arhiva DGIPI,  care ar putea fi folosite contra lui Traian Basescu in campania pentru Presedintie. Afirmatia sa a fost sustinuta ulterior si de Miron Mitrea, colegul sau din conducerea PSD. Desi a revenit si a negat ca ar fi avut acces la arhiva DGIPI, a declarat ca stie totusi multe, pentru ca are prieteni in structurile de stat, care insa nu vor sa faca public ceea ce stiu.

Dan Nica declara la finele aceleiasi luni de pe pozitia de ministru al internelor ca exista exista riscul fraudarii masive a alegerilor din aceasta toamna. A omis sa ne spune insa cine si cum va frauda scrutinul, iar declaratia repectiva a atras demiterea sa din functie de catre fostul premier Emil Boc. Gestul lui Boc a fost fatal unei coalitii PDL-PSD care paruse de nezdruncinat in urma cu numai un an de zile.

Stim deja cu totii ce a urmat. Liberalii au introdus in Parlament motiunea de cenzura si, cu sprijinul PSD si al minoritatilor, au demis Guvernul. Crin Antonescu l-a propus pe Klaus Johannis – aflat la al treilea mandat ca primar al Sibiului – pentru functia de premier, iar PSD si minoritatile s-au aliniat imediat acestei propuneri.

Parea a fi varianta perfecta de depasire a crizei politice recent instalate in urma aprobarii motiunii de cenzura. Dar care ar fi fost efectele? Daca Traian Basescu ar fi acceptat numirea lui Johannis, si-ar fi tras practic singur scaunul de sub fund.

SCENARII SI SONDAJE

alegeri anticipate


Coalitia ad-hoc constituita intre PSD, PNL si minoritati ar fi marsaluit triumfatoare cu Crin Antonescu so noul premier Johannis in prim plan si cu Mircea Geoana secondandu-i indeaproape. Acestia si-ar fi numit impreuna guvernul, PSD – datorita procentelor in parlament – si-ar fi reluat conducerea asupra Ministerului de Interne si implicit asupra Directiei doi si un sfert. Alegerile ar mai fi putut fi influentate probabil numai intr-un sens. Dar popularitatea lui Mircea Geoana ar fi avut cel mai mult de suferit, in timp ce Crin Antonescu ar fi avut cel mai mult de castigat.

Iar conform sondajelor, Crin Antonescu ar fi cel mai dificil adversar pentru Traian Basescu in eventualitatea ajungerii sale in turul doi, in timp ce Mircea Geoana ar avea cele mai mici sanse impotriva actualului presedinte in cursa pentru functia suprema in stat pentru urmatorii cinci ani.

INTRE UN SIMBOL SI UN SPECIALIST

Klaus Johannis are constant peste 80% din preferintele sibienilor pentru primaria orasului lor si in ani a devenit un simbol.

Lucian Croitoru, contrapropunerea lui Basescu pentru fotoliul de premier, este recunoscut de tot mai multi ca un potential premier mai bun, dar, cu toate acestea, are sprijin parlamentar zero sau va avea cel mult sprijinul insufucient al PDL.

ELENA UDREA SI PISICA MOARTA A ANITICIPATELOR

Primii care au scris despre iminenta alegerilor parlamentare anticipate au fost jurnalistii straini, care au luat in calcul aceasta varianta in urma cu doua zile. Ieri s-a vorbit despre aceasta varianta si in presa din Romania si tot ieri, Elena Udrea a afirmat ca in cazul in care Croitoru nu va fi acceptat pentru functia de premier, vom avea cu siguranta alegeri anticipate.

Astazi, Traian Basescu a anuntat ca are pregatita si a doua nominalizare pentru functia de premier, iar de aceasta data data va fi o persoana din cadrul PD-L. Care in mod evident nu va avea niciun fel de sanse pentru a fi acceptata de catre coalitia ad-hoc. Si tot Traian Basescu a afirmat ca nu va avea nicio ezitare de a dizolva actualul parlament in cazul in care nu se va fi ales niciun premier pana in alegerile la Presedintie.

PREMISE DE NECONSTITUTIONALITATE

Dupa douazeci de ani de democratie, Constitutia Romaniei are inca ambiguitati destul de grave. Pe de o parte, presedintele in exercitiu poate dizolva parlamentul daca acesta respinge doua propuneri pentru postul de premier, dar pe de alta parte, parlamentul are saizeci de zile la dispozitie pentru acceptare premierului, dar nici presedintele nu are dreptul de dizolvare a parlamentului in ultimele sase luni de mandat.

CAMPANIE ELECTORALA

Simultan, Traian Basescu anunta ca va merge inainte cu referendumul pentru parlamentul unicameral, indiferent daca pentru acesta va avea girul parlamentului sau nu. Afirma el ca are competenta necesara de a trece peste lipsa de reactie a legislativului.

Cei mai multi romani sunt satui la momentul actual de aceasta clasa politica ce pare a fi pus stapanirea tara si probabil ca cei mai multi ar vota masura propusa de presedinte. Cine va avea de castigat de pe urma referendumului. Traian Basescu sau cei care se opun reducerii numarului de camere ale parlamentului si a numarului de parlamentari? Evident, Traian Basescu.

Pisica moarta a anticipatelor a fost aruncata in tabara coalitiei ad-hoc. Cine va avea de suferit cel mai mult in cazul in care pana la alegeri Romania nu va avea numit un guvern? Basescu sau colitia ad-hoc care a demis guvernul existent si a blocat numirea? Evident ca de pierdut nu va avea Basescu. Acesta doar va contabiliza si mai multe voturi in al doilea tur de scrutin. Si cel mai probabil ca nu va avea nevoie sa incalce Constitutia si sa dizolve parlamentul in ultimele sase luni de mandat.

FACTORUL MOLDOVA – SI MAI MULTE VOTURI PENTRU BASESCU

Ieri a avut loc o convorbire telefonica intre Presedintele actual al Romaniei si premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, aflam de la serviciul de presa al guvernului de peste Prut. Discutia a avut ca subiecte suplimentarea numarului de sectii de votare de pe teritoriul Moldovei cu ocazia alegerilor din aceasta toamna si deschiderea de noi sectii consulare ale Romaniei in Republica Moldova.

Se stie ca in ultimii ani Bucurestiul a accelerat acordarea cetateniei pentru locuitorii Moldovei de etnie romana. Si se mai stie ca regimul pro-rus Voronin a fost vadit impotriva Romaniei si implicit a presedintelui in functiune. Cine va strange mai multe voturi de acolo? Basescu sau oricare din opozantii sai? Raspunsul cred ca este evident din nou.

CONCLUZII DE FINAL SI VICTIME COLATERALE

Ca rezultat firesc, premierul demis Emil Boc va fi in functie si in timpul alegerilor, iar PDL va controla in continuare MI si DGIPI, celebrul doi si un sfert.

Sansele lui Traian Basescu de a castiga alegerile sunt clar mai mari in prezent decat erau in urma cu o luna sau cu sase luni. Dupa confirmarea sa pentru un nou mandat, va putea sa dizolve linistit parlamentul in cazul in care partidele din coalitia ad-hoc nu se vor grabi sa accepte un premier numit de el acum.

Instabilitatea economica din Romania este insa tot mai subreda. Euro a atins un nou prag istoric in raport cu leul si nu se intrevad perspective de revenire. Ratele pe care le avem de platit la banci vor fi tot mai scumpe. Vine iarna si costurile de trai vor fi oricum si mai ridicate. In plus, FMI are pentru Romania o noua transa de 1,5 mld de dolari, dar nu are un premier interlocutor. Bani care ar servi la plata pensiilor si salariilor.

Noi, romanii cei multi, suntem victimele colaterale.

8 răspunsuri sa “Guvernul doi si un sfert – un guvern pentru castigarea alegerilor”

 1. Esti bun de analist politic. Cand te invita astia la Realitatea zilei?

 2. Neah, sa nu exageram. Eu doar ma joc din cand in cand asa, pe cand ei asta mananca pe paine 24 din 24. Si nic i nu am vreun cur preferat… Sa li-l pup asa cum si-ar dori ei…

 3. Putem spune, in schimb, ca esti analistul nostru preferat:)

 4. Guvernul Dictatorului

  Nu e vorba de nicio exagerare. Nu vorbim de o amenintare viitoare iminenta. Dictatura este realitatea prezenta a Romaniei astazi, in forma ei cea mai nuda si brutala. Anesteziati de iuresul de vorbe si de pozele care insotesc intrarea in campania electorala candidati lor prezidentiabili avem impresia ca totusi exista o plasa de siguranta; ca institutiile statului de drept si Constitutia sunt supuse unui test normal. Din pacate nu este asa.

  Presedintele si-a incalcat grav atributiile nesocotind brutal institutia Parlamentului si anuntand nonsalant ca, in continuare, nu are nicio intentie sa tina cont de majoritatea Parlamentara in privinta desemnarii primului ministru. In felul acesta impune Romaniei vointa minoritatii agresive si galagioase din care provine si pe care intelege sa o serveasca in mod exclusiv pana la capat. Lucrul acesta era destul de evident inca de la mimarea „consultarii ” partidelor si desemnarea unui premier nesustinut de niciun partid. In felul acesta raportul de putere dintre Presedinte si Parlament s-a schimbat deja. Atacul brutal la adresa partidelor opuse partidului prezidential nu a fost insa o surpriza, presedintele renuntand demult la mimarea impartialitatii si politizand condamnabil o functie nepolitica. Problema principala e aceea ca, dupa momentul de deruta din 13-14 octombrie, de dupa caderea guvernului, presedintele si-a revenit si in stilul
  caracteristic de bufon a colindat toate posturile TV posible aparand in toate emisiunile si anuntand in toate ipostazele ca, in continuare, nu va respecta vointa majoritatii Parlamentare si nu va desemna un premier pe placul acesteia pentru ca asa considera domnia sa ca este indreptatit.

  Din pacate, deja, lucrurile au mers mult prea departe. Presedintele in functie si-a manifestat vocal intentia de a-si mentine jumatatea de guvern demis, pana la alegeri. A amenintat cu dizolvarea Parlamentului chiar impotriva interdictiei foarte clare a textului Constitutional numai pentru ca sa fie clar pentru toata lumea cat pretuieste el Parlamentul, Constitutia si Republica Parlamentara definita de Constitutia actuala. Este clar acum pentru toata lumea ca guvernul Boc va fi pastrat pana la alegeri in dispretul majoritatii Parlamentare si a intereselor Statului Roman.

  Idea generala impartasita in egala masura de politicieni si de opinia publica este aceea ca, dupa alegeri, lucrurile se vor regla de la sine. Din pacate este complet falsa si denota inca o data atat lipsa constiintei politice si a reflexelor democratice la nivelul maselor dar si precaritatea institutiilor noastre democratice. Daca castiga Basescu el conform textului Constitutiei „poate” sa dizolve Parlamentul cand vor fi trecut 60 de zile din interimatul lui Boc. Dar „poate” sa nu il dizolve si sa continue circul cu desemnarea lui Ridzi, Pitzi, Mitzi … si, in tot timpul asta sa conduca tara jumatea guvernului Boc. Poate sa dizolve Parlamentul si tot sa nu obtina majoritatea si sa mai repete inca un an circul – (pentru ca nu poate dizolva Parlamentul decat o data pe an). Poate sa o tina asa inca cinci ani, poate sa gaseasca pana la urma destui parlamentari de vanzare prin celelalte partide sau, poate, intr-un tarziu, poporul obosit de atata siluire
  democratica, o sa-i conceada lui toata puterea. Si intr-un caz si intr-altul guvernarea tarii se va face pana la urma de catre o minoritate condusa autoritar de catre un lider care se manifesta arbitrar, impotriva Constitutiei, a vointei majoritar exprimate in Parlament si in dispretul partidelor. Adica, exact ceea ce se intampla acum: Dictatura unui om care si-a luat cu de la sine putere toate puterile in stat.

  Actuala majoritate este, din pacate, depasita de situatie. Sesizarea Curtii Constitutionale trebuia sa fi fost facuta inca dupa prima desemnare a unui premier prezidential fara sustinere. Majoritatea nu se gandeste insa decat la alegeri si, opinia publica, in urma eschibitiilor bufonului de la Cotroceni este convinsa ca ne aflam inca in limitele Constitutiei si ca, Basescu va cadea sau in cel mai rau caz vom avea alegeri anticipate. E mult mai rau decat atat. Rubiconul a fost trecut. Chiar daca pierde Basescu orice alt nebun catarat in locul lui ar putea de acum incolo sa faca la fel.

  In momentul asta Dictatorul in functie dispune discretionar de Prezidentia Republicii, Guvern, Parchete, DNA, Serviciile Secrete, ridiculizeaza Parlamentul si propune diminuarea rolului acestuia. Pana la portarul scolii din ultimul catun toti asculta de comanda lui si toti ceilalti sunt atent monitorizati si manipulati de o uriasa masina propagandistica. (Au aparut deja pe postul „Taraf” publicitatea pentru referendum: mai mic, mai suplu, mai bun). Ce avea in plus Ceausescu ?

  (Sa nu uitam ca Hitler, si Mussolini au ajuns la putere la fel, in democratii mult mai exersate decat a noastra in urma concesiilor succesive pe care celelalte forte politice si popoarele le-au facut in mod iresponsabil in perioade de criza).

  Sa mai adaug ca, hulitul Parlament are un buget anual de cel putin cinci ori mai mic decat cele 7 servicii secrete care se aduna la ordinul presedintelui in Comunitatea de Informatii – singura realizare incontestabila a regmului Basescu. Am avut pentru doua saptamani senzatia ca Basescu va pierde puterea. Acum imi dau seama ca nu are cum. Partida am pierdut-o deja, noi cu totii. Indatorati pana peste cap , suntem din nou prizonierii statului securist si ai unui dictator dement. Frumoasa aniversare de 20 de ani a Revolutiei din Decembrie.

  Alexandru

  • E si asta o varianta… „Toate tunurile pe Basescu”, ca doar a inceput campania electorala. Bun venit pe blog, tunule! Dar toti sunt o apa si un pamant in opinia mea. 🙂

 5. si cu apa se duce si bruma de politica ce se facea in bucuresti…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: