PACTUL CU ADMINISTRATIA – Taxa de timbru judiciar

Cel mai bun prieten al omului este… avocatul si nu functionarul public, asa cum, in mod eronat, ar putea crede unii. Iar un avocat bun, pentru un onorariu de 1000 de Euro de infatisare, este si amabil cu clientii sai.

Asa ca avocatul amabil si bun ii spune clientului ca are de platit o taxa de timbru si ii spune si unde se plateste – la CEC-ul mic de langa CEC-ul mare. E bine pana aici – cu o ora dus si o ora intors s-a rezolvat problema. Nu e nici vina avocatului si nici a CEC-ului ca traficul in Bucuresti este asa cum este.

cec-bankfoto: verticalonline.ro

Daca stati in jumatatea buna a Bucurestiului, e bine. Daca stati in cealalta jumatate insa, e mai rau. Pentru ca numai trei din cele sase sectoare ale capitalei platesc taxa de timbru la CEC-ul mic. De langa CEC-ul mare, evident. Contribuabilii, in speta persoane juridice, din celelalte trei sectoare sunt invitate sa se adreseze la CEC-urile de sector. Care unde sunt? Nu se stie. Pentru ca functionarul din spatele ghiseului ridica din umeri nestiind nici el.

Urmeaza identificarea CEC-ului de sector, identificare care poate dura intre cinci minute si cine stie cat, in functie de norocul fiecaruia. Dupa acest scurt exercitiu de Sherlok Holmes, contribuabilul din jumatatea mai putin buna isi ia inima in dinti si se urca din nou in masina. Mai mult de inca o ora suplimentara nu poate sa dureze.

La CEC-ul de sector merge mai repede chiar. Contribuabilul este rapid indrumat catre Administratia Finantelor Publice de sector. Functionarul de la ghiseu este binevoitor si el – stie adresa exacta, dar ii si indruma pe novicii care nu au mai avut de platit asemenea taxe.

afpfoto: spuse.ro

Noroc ca distanta este mai scurta. Pentru ca timpul chiar incepe sa conteze. Ce-i drept, numai pentru unii. Si ca o bucurie de final, la casierie nu este nicio persoana la coada.

Contribuabilul poate rasufla usurat, desi ar fi mai bine sa nu se grabeasca. Pentru ca doamna de la ghiseu il indruma spre un alt sediu din cele 4 ale AFP locale.

Drumul nu mai este insa foarte lung. Nici la coada nu sunt multe persoane. Iar noul functionar public este relaxat si glumet.

Functionarul Public: Ca doriti sa platiti?

Contribuabilul: Taxa de timbru.

FP: Nu exista taxa de timbru.

C: Timbru judiciar?!…

FP: Taxa judiciara.

C: Este de timbru judiciar.

FP: Nu exista nicio taxa de timbru. Daca vreti, eu va pot lua banii pentru taxa judiciara, dar nu pentru altceva.

C: Bine. Spuneti-i cum vreti si luati banii.

palatul de justitiefoto: tourist-informator.info

In cele din urma, contribuabilul va afla de la Palatul de Justitie denumirea corecta: taxa de timbru judiciar. Dar nu stim cine il va invata si pe functionar ce taxe incaseaza.

Nu imi voi asuma continutul acestui material. Pentru ca nu am umblat dupa mine, nici cu reportofon si nici cu vreo camera de luat vederi pentru a putea proba cele de mai sus, in cazul in care as fi acuzat de afirmatii false si calomnioase. Dar puteti incerca sa refaceti chiar voi traseul descris si va veti convinge.

***************************************************************

In aceeasi serie vor mai urma:

DE CE DUDUIE ECONOMIA ROMANEASCA?

USA IN NAS – E PAUZA DE MASA

JUSTITIA ROMANA. INTRE INCALCAREA PROCEDURII SI LIPSA DE PROCEDURA

8 răspunsuri sa “PACTUL CU ADMINISTRATIA – Taxa de timbru judiciar”

 1. Că bine le ziseşi prieten drag.
  Noi putem totuşi să ne apărăm singuri cauza, de cele mai multe ori.

  Pupici geaninoşi peste normă!

 2. de ce dracu ne se poate plati online? Asa am scapa de functionarii mai putin functionali, cozi si nervi!

  • Raspunsul este simplu, Cristi: pentru ca on-line nu se poate elibera chitanta in original, cu semnatura si stampila in original, care sa poate fi prezentata in original ORGANELOR DE DREPT.

 3. Unde ar mai fi placerea daca nu am sta la ghiseu . Rictusurile, tonele de ghiuluri, lantisoarele, farfuriuta cu coji de seminte, vocile catifelate… pe toate le-am pierde
  http://gaboanta.wordpress.com

 4. Şi pot să jur (pe roşu) că nu există maşinăria cu numere care indică poziţia-n coadă. De ce să-ţi iei frumos hârtia cu număr şi în loc să aştepţi mâncând seminţe pleci să-ţi rezolvi alte probleme fără ca cineva să-ţi ia locul, ca în ţările civilizate? Nu se cade…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: