Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta – in tara comisionului si a spagii

Citeam zilele trecute pe undeva ca Romania este pe locul 31 in lume, in topul detinatorilor de aur.

Si am zambit amar. M-a purtat din nou gandul la Rosia Montana, parca mai amarata si mai batrana decat intreaga Romanie. Mi-am amintit de vizita facuta acolo, de cuvintele localnicilor care spuneau ca RMGC (Rosia Montana Gold Corporation) a fost definitiv invinsa si ca a sosit momentul sa inceapa turismul in zona, nu de alta, dar atatea monumente ale naturii, case de patrimoniu, descoperiri arheologice si galerii romane cate sunt in Rosia, nu mai exista nicaieri in Europa.

banner turism

Mi-am amintit si de proiectul de Turism in Rosia Montana, mort inca din fasa si iar am zambit amar.

Astia suntem noi. Unii – si aici e vorba, fireste, de alesii nostri – ar face orice ca sa instraineze zacaminte de aur de peste 400 de miliarde de euro si nu i-ar deranja ca Romaniei nu i-ar reveni nici 1%, dar nici ca ar distruge una din zonele cele mai pline de istorie din intreaga tara. Desi acei unii ar trebui sa ne reprezinte pe noi, cei multi. Pe noi, cei care i-am ales.

Dar cum ar putea sa ne reprezinte cand si ei tot din randurile noastre au fost alesi? Noi, care ne bucuram la orice spaga, cat de mica. Noi, care chiar refuzam sa ne facem datoria fara a primi diferite onorarii. Noi, care in justitie dam dreptatea celui care are mai multi bani si nu celui care ar trebui sa primeasca. Desi provenienta acelor bani este cel putin indoielnica…

NOI. Aceiasi noi care am fost invatati pret de generatii intregi sa ne turnam vecinii, prietenii, familia, parintii. Si care acum continuam sa aruncam cu rahat in jurul nostru in loc sa intelegem sa fim oameni. Si cum sa mai avem incredere unii in altii?

Cum sa mai avem incredere ca cel de langa noi nu este hot sau spagar? Cum sa mai avem incredere si in cine? Cati oare dintre noi mai pot pleca de la prezumptia de nevinovatie?

* * *

Am fost in Rosia Montana cand perioada protestelor cam trecuse. Trebuia inceputa o noua perioada, cea a turismului. A turismului organizat, cu un plan de afaceri bine pus pa punct, o strategie de piata, care sa nu genereze profit doar pentru o familie sau alta, care deschisese in zona cate o casa de oaspeti, ci pentru intreaga zpna si, implicit, pentru intreaga tara.

Dar cine putea sa faca planuri si strategii de marketing? Cine sa puna bazele turismului in zona? Cine sa tina macar un banal dispecerat de cazare? Cei care fusesera pe baricadele impotriva inceperii exploatarii cu cianuri? Nu aveau de unde sa stie cum Statul, ministerul turismului sau al culturii? Da, ei ar fi trebuit probabil, dar din pacate niciodata de cand stiu eu tara asta, interesele celor ajunsi la putere nu au coincis cu ale celorlalti. Iar romanul prea a fost invatat sa ceara si sa astepte cu smerenie sa i se dea, indiferent de rezultat, decat sa faca el insusi, sa se organizeze in cadrul restrans, al comunitatii din care face parte. Pentru ca nimeni nu a avut vreodata interesul ca noi sa fim uniti. Deoarece atunci am fi fost cu adevarat puternici…

Am propus mai cu timp in urma si reiau aici ideea unui proiect de turism la Rosia Montana. Nu vreau sa pun pe nimeni sa faca dispecerate de cazare si nici studii de marketing sau planuri de afaceri. Nu, pentru ca as da imediat de banuit ca am interese ascunse.

As propune insa sa incepem sa ne intelegem istoria si sa invatam din greselile trecutului. Oare e posibil? Pentru ca nu suntem tributari nimanui. Iar drama Rosiei Montane putem spune ca este drama intregii Romanii.

Cu totii avem nevoie de Rosia Montana.
Iar Rosia Montana are nevoie de noi toti.

Alexandru TANE

3 răspunsuri sa “Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta – in tara comisionului si a spagii”

 1. GARANTEZ SCURTAREA MANDATULUI PRESEDINTELUI BASESCU !

  PRESEDINTELE ROMANIEI BASESCU IN MIJLOCUL UNUI SCANDAL POLITIC SI MEDIATIC FARA PRECEDENT !  
  ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA PENTRU CARE SUA A ATACAT IRAKUL SI NU AU FOST GASITE, AU FOST ASCUNSE IN ROMANIA.  
  BASESCU IN CALITATE DE MINISTRU AL TRANSPORTURILOR A CORDONAT INTREAGA ACTIUNE TERORISTA !  
  In jurul anilor 1998 atentia lui Sadam se indreapta spre Romania. O delegatie militara insotita de zeci de agenti secreti soseste la Bucuresti prezentand o uriasa lista de echipament militar. Din acest moment toate intreprinderile militare devin furnizoare de arme si tehnologie de varf. Se poate spune fara exagerare ca intreaga tehnologie creiata sub Ceausecu a fost transferata in intrgime catre Sadam.” Delegatia militara care sa deplasat la Bucuresti a fost condusa de Brigadier General Naim Bakr Ali seful programului de rachete Scud.
  ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA SUNT DE NEGASIT
  SUA si Marea Britanie, au atacat Irakul si au eliminat regimul lui Saddam.Imediat dupa victoria fulgeratoare a coalitiei, peste o mie de experti americani inarmati cu detectoare moderne au intrat in Irak si au scormonit fara restrictii teritoriul tarii in cautare de arme de distrugere in masa. Au cercetat neobosit toate locurile vechi si noi considerate suspecte. Au interogat militarii,savantii si tehnicienii irakieni. Negasind armele, s-au intors acasa.
  MARII SPECIALISTI CIA AU FOST DIN NOU PACALITI. DACA CITEAU MANUALELE KGB AR FI PUTUT SA DEA DE PROCEDURA STANDARD DE ACOPERIREA URMELOR. IN ROMANIA OPERATIUNEA AVEA NUMELE COD ” SARINDAR , INSEMNAND „IESIRE DE SERVICIU ”
  Timp de doi ani am rasfoit mii de documente pana am dat de adevar. Este un raport detailat trimis cu cateva saptamani inainte de invazie lui Saddam.
  ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA SI MIJLOACELE DE TRANSPORT AU FOST
  ASCUNSE LA AMBASADA IRAKULUI DE LA BUCURESTI SI LA 27 DE DEPOZITE
  MILITARE. INTREAGA ACTIUNE A FOST CORDONATA DE TRAIAN BASESCU
  MINISTRUL TRANSPORTURILOR IN PERIOADA RESPECTIVA.

  Robert Horvath DEVA Special pentru Nipon Press
  Urmariti: http://devanewyork.blogspot.com/

  http://www.devagallery.com/
  CITITI NOI DEZVALUIRI SAPTAMANAL:
  IN CARTEA LUI VICTOR NICOLAE BAZATA PE INTERVIURI CU ROBERT HORVATH SERIALIZATA DE NEW YORK MAGAZIN . ” Daca ai trecut prin casa mortii ” -( CNN a cumparat drepturile de autor si produce un documentar iar NHK Japan va transmite un ” special „.de 45 minute pe aceasta tema. )
  NEW YORK MAGAZIN NR NY Magazin, nr. 664 SI MIERCUREA VIITOARE nr 666 http://www.nymagazin.com/ ………… ETC

 2. Ar fi bine să ai dreptate în privinţa succesului roşienilor.

 3. Zamfir, tu crezi in succesul rosienilor?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: