HALUCINANT: RAZBOI IN BALCANI – Toate tunurile pe ROMANIA

Romani, vi se pregateste ceva!…

Revolta ce a urmat alegerilor din Moldova de peste Prut pare a fi fost doar o scanteie pe care foarte multi o doreau aprinsa. Deoarece o scanteie poate fi suficienta pentru un dezastru de proportii.

Chisinaul – aflat in plin colaps politic – ataca de atunci neincetat Bucurestiul de amestec in treburile interne, de incitare la revolta si chiar de organizare a acesteia. Si Ceausescu, in ultimele sale zile, condamna “agenturile straine” pentru revolta de la Timisoara.

Moscova – care, de-a lungul timpului, a subminat in repetate randuri statalitatea Republicii Moldova, implicandu-se activ in sustinerea separatistilor transnistreni – se declara in prezent sustinator al “tinerei democratii moldave” si pozeaza in aparator al acesteia. La summit-ul UE-Rusia de la sfarsitul saptamanii trecute, adjunctul diplomatiei moscovite, Aleksandr Grusko a subliniat ca Romania ar trebui determinata sa nu mai exercite presiuni asupra politicii Moldovei si sa recunoasca independenta acesteia.

Raspunsul sec al Bucurestiului nu s-a lasat nici el mult asteptat: recunoasterea granitelor Republicii Moldova ar insemna o recunoastere a tratatului Ribbentrop-Molotov si ne-ar face partasi la acesta.

Kievul a acuzat in repetate randuri Romania pentru agresivitatea politicii externe, prin acordarea in masa a cetateniei romane ucrainenilor din regiunile Cernauti si Odessa, dar si prin asimilarea brutala a minoritatii ucrainene din teritoriile etnice ucrainene ale Romaniei. Ministrul ucrainean al apararii, Iuri Ehanurov, lanseaza – in direct la televiziune – acuzatii grave la adresa Romaniei pe care o considera, alaturi de Rusia, un posibil inamic din cauza disputelor teritoriale. Ambele state ar avea revendicari in acest sens fata de Ucraina.

Concomitent, anuntata autonomie culturala a Tinutului Secuiesc, dupa model catalan sau tirolez, pe care UDMR-ul a sustinut-o in perioada de preaderare la U.E. – adica atunci cand inca era la putere – s-a transformat treptat intr-un discurs de sustinere a independentei Transilvaniei, dupa modelul transnistrean. Laszlo Tokes anunta ca, alaturi de Viktor Orban, va denunta Romania pentru epurari etnice, acuzatie aflata pe lista capetelor de acuzare ale Tribunalului international de la Haga impotriva criminalilor de razboi.

In urma scandalului de spionaj de acum doua luni, s-ar parea ca nu au fost expulzati din tara doar doi atasati militari ucraineni, ci si trei diplomati rusi – aflam de la ambasada Austriei la Bucuresti, ambasada care pierde in mod repetat documente. Afirmatia ar fi fost facuta de presedintele Traian Basescu in fata ambasadorilor tarilor membre U.E. la Bucuresti. Scurgerea de informatii ar putea sa nu fie insa tocmai intamplatoare, mai ales ca este a doua de acest gen, dupa ce presedintele Basescu a acuzat bancile straine din Romania, cele mai mari fiind austriece, ca vor sa scoata capital din tara si le-a amenintat totodata ca banii primiti de la FMI nu vor ajunge la ele. Deci austriecii isi retrag capitalurile din Romania si mai pun gaz pe foc in conflictul diplomatic pe care il avem cu Rusia.

Si daca tot am mentionat de gaz, merita sa amintesc aici si de vizita de doua zile pe care Adriean Videanu, Ministrul roman al Economiei, a intreprins-o saptamana trecuta la Moscova. Pentru ca in 2011 expira contractele prin care Romania primeste gaze din Rusia, iar Bucurestiul urmareste sa excluda intermediarii care cresc pretul. Intermediarii care ar fi? Ucraina cumva? Partile nu au inceput negocierea noilor contracte, insa au facut pasi clari catre un compromis al gazoductelor rivale Nabucco si South Stream. Cel putin, asa ii place partii romane sa creada.

Desi tara noastra nu a fost invitata sa participe in proiectul rusesc South Stream, Romaniei i s-a cerut totusi furnizarea unor date tehnice in vederea construirii acestei conducte care are ca obiectiv livrarea de gaze catre Europa, ocolind Ucraina, din 2015. Ministrul Videanu le-a promis insa rusilor ca Romania le va acorda suport tehnic pentru activitatea de foraj in Marea Neagra. Gazoductul South Stream este construit numai de Gazprom si grupul italian ENI, si nu avantajeaza Europa, sporindu-i dependenta fata de Moscova.

Nabucco este proiectul dezvoltat de un consortiu la care participa Transgaz Medias, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania), urmand sa aduca gaze in Europa din Marea Caspica si din Orientul Mijlociu, ocolind Rusia.

Cine pierde in cazul realizarii South Stream? Ucraina, care va ramane astfel fara principala sursa de venituri. Iar in cazul realizarii Nabucco, marele perdant va fi Rusia care nu va mai putea controla astfel nici pretul si nici macar volumul de gaze furnizate Europei.

Asa ca pregatirile de razboi sunt in toi. Romania se pregateste sa isi repatrieze accelerat cetatenii de origine romana, prin acordarea cetateniei, Ucraina ne considera alaturi de rusi ca fiind principalii lor dusmani, Austria isi retrage banii din Romania, separatistii nostri se pregatesc sa proclame independenta Transilvaniei, iar Rusia… reface aeroporturi militare.

Scenariul urmatoarei escaladari se bazeaza pe un element care a intrat de cateva luni in atentia analistilor militari si a serviciilor de informatii militare europene si americane: de aproximativ sase luni, au inceput lucrari intense de modernizare a doua aeroporturi strategice, cel de la Marculesti si cel de la Tiraspol. In Georgia, tot cu sase luni inaintede inceperea conflictului, au fost demarate lucrari intensive de modernizare a podurilor si podetelor care au fost folosite din plin.

Iar rusii nu au nevoie sa isi lipeasca o Republica Moldova care – prin actuala conducere – le este oricum aservita. Ei doar au nevoie sa isi aduca aici trupele, pentru a fi mai aproape de viitorul teatru al conflictului armat.

In acelasi timp, trupele NATO afirma ca se antreneaza din plin si ca sunt pregatite pentru inceperea unui conflict mic, mediu sau de proportii oriunde in lume, iar Israelul a facut cel mai amplu antrenament militar din ultima vreme.

Va amintiti de criza din anii ’30? Va amintiti ca criza aceea nu a putut fi stopata decat prin razboi? Mai exact un razboi declansat de un regim – cel fascist – despre care se sustine in prezent ca a fost puternic finantat cu fonduri americane si britanice.

S-ar parea ca si actuala criza nu va putea fi stopata decat tot prin razboi, dar unul mai indepartat de granitele lumii dezvoltate. Se prefigureaza a fi un raboi pe doua fronturi: in Orientul Mijociu, pe frontul petrolului si in Balcani – frontul gazelor.

In final nu ne ramane decat sa zambim la asa scenarii utopice… Sau?

19 răspunsuri to “HALUCINANT: RAZBOI IN BALCANI – Toate tunurile pe ROMANIA”

  1. Nu mă miră nimic, dacă zâmbim, zâmbim amar…

    • Cred ca suntem in tara celor peste 60% de „amortiti”. Si spun astfel pentru ca, la alegerile din toamna, numarul celor care au sustinut un partid sau un altul a fost de sub 40%. Ceea ce inseamna ca restul – satui fiind de atata politicianism dambovitean – am preferat sa stam linistiti in casele noastre.

      E normal sa nu votezi o elita daca nu te reprezinta. Dar daca nu te reprezinta niciuna dintre cele care ti se propun, atunci ce faci? Stai in casa? Sau incerci sa iti formezi o elita reprezentativa?

      Noi am ales sa stam in casa. Suntem prea ‘cuminti’ si probabil prea nepasatori pentru a protesta macar.

      Asa ca suntem si cea mai buna carne de tun. Pentru toti!…

  2. un razboi ne mai trebuie si le avem pe toate. nu ma mira nimic atata vreme cat romania nu mai este un stat de drept, atata vreme cat fortele s-au slabit din interior! avem marturii istorice care ne evoca astfel de situatii! ele sunt intotdeauna generatoare de conflicte armate! cu toate astea, nimeni nu face nimic pentru restabilirea functionalitatii institutiilor, unitatea poporului etc. mult mai important este interesul personal al fiecaruia. in felul in care arata romania astazi, orice scenariu poate fi predictibil

    • Asta pentru ca liderii nostri nici nu mai au vreun interes sa ne reprezinte. Se inteleg deja atat de bine intre ei incat sunt la putere indiferent de numele formatiunii prin care isi obtin scaunul (sau fotoliul, dupa caz). Asa ca de noi nu mai au nevoie decat simbolic, pentru un vot care a ajuns si el sa fie tot simbolic…

  3. Suntem vai de mama noastra maestre, buba asta ne mai trebuie. Sunt convins ca am fost lasati sa ne „asezam” strategic la granita dintre UE si ursul rosu, tocmai pentru a se putea sterge toata lumea pe picioare de fetele noastre. Suntem atat de fini si avem tenul atat de curat incat am devenit o invitatie pentru toata lumea…

  4. Am ajuns „independent” la o concluzie similara cu a dv, respectiv ca Romania s-ar putea constitui intr-un posibil acar Paun al intereselor macro-geopolitice. Pe de alta parte trebuie tinut cont si de faptul ca exact „cum iti asterni, asa si dormi”, cronica inconsistenta a factorului politic dambovitean, retorica revansard-paternalista a prezidentului Basescu, ce genereaza orice numai nu amicitie in relatiile bilaterale internationale, alaturi de o la fel de inacceptabila stare (traditionala) de subdotare a armatei romane ne pot configura un tablou cat se poate de „promitator” la adresa perspectivelor noastre, de stat unitar national …

    Se mai pune insa o problema pe tapetul „patriotismului”, daca curand, posibil, va fi nevoie sa se apeleze cu mic cu mare la acesta.. Ei bine, ce argumente ar mai putea fi folosite de neonomenclatura pentru a amorsa si ridica zidul „piepturilor de arama”? Cine va mai dori sa lupte pentru conceptul de Romania si mai ales pentru ce? Pentru iubirea de moshie? …A cui moshii?… Romanii pleaca in valuri din Romania si o dezavueaza in acelasi timp tocmai din disparitia oricarui orizont de identificare cu ..tara…cu „moshiile”.. Ori nimeni nu va fi atat de prost sa moara pentru siguranta proprietatilor unor Patricii, Tiriaci, Casuneni, Culiti Tarati, etc.

    Ce da tara cetatenilor sai, pentru a obtine in feed-back patriotism?!..

    1=

    • Ma bucur sa constat un posibil interes pentru acest gen de subiecte si din partea unor oameni politici. Partea proasta (una din partile proaste, mai bine zis) ar fi, din punctul meu de vedere, lipsa de interes fata de populatie tocmai din partea diferitelor conduceri pe care le-am avut de-a lungul timpului. Si ma refer aici nu atat de cele de pana in ’89, cat mai ales la cele de dupa. Acesta ar fi motivul pentru care in toamna peste 60% din electorat nu s-a mai prezentat la urne.

      Al doilea aspect relevant in aceasta apatie generala ar fi – cred eu – faptul ca romanul a fost invatat de-a lungul istoriei sale sa tina capul plecat. Pentru ca, altfel cei 60%, ar fi impus pana acum o schimbare reala…

  5. In vremuri de criza economica ,Balcanii au fost mereu un butoi de pulbere gata sa explodeze,iar actuala politica mondiala ne da astfel de indicii,in care Romania poate fi sacrificata,o zi buna 😦

  6. Avem tot ce ne trebuie: butoi cu pulbere, este! Fitil, este ! Nebun cu chibritul in mana, il vedem in fiecare zi umbland buimac prin tara ! Nu ne mai ramane decat sa ascultam: tic-tac, tic-tac…

  7. deschideti-va ochii oameni buni si sa nu lasam sa se iveasca acest razboi..nu trebuie sa ne lasam impulsionati si nu trebuie sa ne satisfacem serviciul militar..nu trebuie sa mergem la un eventual razboi

    va poftesc in miscarea Zeitgeist – pentru un viitor mai bun
    sectiunea in limba romana a forumului international al miscarii:
    http://www.thezeitgeistmovement.com/joomla/index.php?option=com_kunena&Itemid=1878&func=showcat&catid=109

    filmele pot fi vazute pe:
    http://www.zeitgeistmovie.com

  8. Sa sti cai uitat un tag. Cum ar fi Moldova pamant romanesc. Sau asa ceva.

  9. Acum la modul cel mai serios vorbind, daca am de ales dintre 3 candidati, pe care nu-i consider a-mi reprezenta tara? ce pot eu sa fac, ca om de rand ce sunt? stau dracului in casa si-mi vad de treaba.

  10. Si ala merge si daca crezi in aia si daca nu. Daca nu il bagi la sargasm.

  11. Nu este nimic de ras.
    Scenariul este posibil. Din pacate asa se intampla cu orice tinut aflat la periferia unui imperiu. Toti vecinii vor sa muste, sa apuce o bucata. Cine si-ar permite sa atace direct buricul imperiului. Vom vedea ce cuvant are de spus Uniunea Europeana. Nu vreau sa ma gandesc acum la NATO.
    In ceea ce-l priveste pe Voronin, acesta este deja un personaj anacronic. Povestea cu conducta de gaze, proiectul Nabucco… immm, ramane de vazut. Ii vedeti pe rusi sa renunte la arma lor preferata…. santajul cu resursele energetice?

    • Pai tocmai ca nu vor cu niciun chip sa renunte si tocmai de asta prefera destabilizarea zonei prin orice mijloace. Chit ca va ramane doar conducta lor prin Ucraina, dar va fi a lor si prin ea ne vor putea controla pe toti.

  12. Ionescu Latul Says:

    E cea mai mare mandrie sa mori pentru tara. Asta e telul nostru in viata: sa ne aparam tara!

Lasă un comentariu