LOW COST IN EVUL MEDIU – Destinatie de vacanta
In germana Goldbach, în maghiara Verespatak, în latina Alburnus Maior, Rosia Montana este situata in Muntii Apuseni, judetul Alba. Pozitionata in Valea Rosiei si strabatuta de raul Rosia, localitatea are o existenta milenara, fiind cunoscuta inca dinaintea cuceririi Daciei, amintita de Herodot, Plinius,Titus Liviu şi este una din cele mai vechi localitati cu traditie in exploatarea metalelor pretioase din Europa.
Foto: panasonic.ro
Foto: salvatiromania.wordpress.com
Primii despre care se considera ca au exploatat zacamintele aurifere din zona, au fost agatarsii. Acestia au fost urmati de daci, de romani, de austro-ungari, exploatarea aurului din zona fiind oprita in urma nu cu multi ani, in momentul in care exploatarea traditionala s-a dovedit a fi nerentabila.
Situata la o altitudine de aproximativ 800 m, la intrepatrunderea padurii de foioase cu cea de conifere, in valea Rosiei se imbina culmile domoale ale dealurilor premontane cu masivele muntoase inalte pe care se mai pot vedea urme ale exploatării îndelungate.
Muntii sunt acoperiti de paduri, pasuni sau fanete dand aspectul specific Muntilor Apuseni. O caracteristica unica a peisajului este prezenta nenumaratelor lacuri artificiale numite „tauri”. Aceste lacuri au fost creeate initial pentru a folosi activităţii miniere, iar astazi folosesc in scopuri de agrement. Exista in aceasta localitate peste 105 tăuri, lacuri sau stavilare (Ţarina, Tăul cel Mare, Anghel, Brazi, Corna etc.), rezultat al activitatii miniere.
Foto: cazarelanoi.ro
In apropierea Rosiei Montane se afla doua formatiuni geologice unice declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului si Piatra Despicata. Piatra Corbului este situata pe Dealul Carnic la o altitudine de aproximativ 950 m iar Piatra Despicata se afla între Dealul Carnic si Dealul Cetăţii.
Dealul Cetatii este probabil cea mai importanta marturie istorica, aici putand incă fi observate galeriile si puturile din fostele mine romane. Se afla la aproximativ o jumatate de ora de mers din centrul comunei. Aici s-au gasit 25 de table cerate care atesta existenta milenara a oamenilor in aceste locuri. Cea mai importanta este placa nr. XVIII, singura pe care este trecută data 6 ianuarie 131 d.C. si denumirea de Alburnus Maior. A fost descoperita in anul 1854 si in prezent se afla expusa în Muzeul Mineritului din incinta fostei exploatari miniere. Este şi locul amplasarii cetatii Alburnus Maior.
Cetatea Alburnus Maior se afla pe Dealul Cetatii in apropierea fostelor exploatari romane si a reprezentat punctul de aparare al localitatii si ale exploatarilor aurifere. Aici, arheologii au descoperit locuinte, morminte, unelte pentru minerit, multe inscriptii in limba greaca si latina si 25 de table de ceară.[5] Majoritatea din descoperirilor arheologice pot fi văzute în Muzeul Mineritului.
Muzeul Mineritului se afla în apropierea fostei exploatări miniere. Aici pot fi vizitate fostele galerii romane, formate din tuneluri lungi de zeci de kilometri, pot fi vazute monumente istorice si unelte pentru minerit, gasite de arheologi în ruinele fostului oras, si constructiile folosite pentru separarea aurului de piatra, numite „steampuri”. Acestea erau alimentate de lacuri artificiale de acumulare, numitele „tauri”.
Rosia montana se afla la treizeci de kilometri de Pestera Scarisoara si la 35 de Arieseni si este prima localitate din Romania atestata documentar.
Muntii nostri aur poarta
Valoarea estimata a zacamintelor de metal pretios pe care Rosia Montana Gold Corporation doreste sa puna mana este de patru sute miliarde de euro, iar mai putin de patru miliarde din acestia ar urma sa revina Romaniei, esalonat pe durata efectuarii lucrarilor de exploatare, sub forma de contributii la bugetele locale si centrale, salarii, reecologizarea zonei. Ar mai fi de mentionat ca intr-o tona de minereu aurifer se gasesc sub doua grame de aur pur. Intrebarea fireasca este cate tone de steril cianurat ar ramane in urma exploatarii? Rosia Montana in mod cert ar disparea de pe harta…
Documentare: wikipedia.org
LATER EDIT
Lupta pentru Rosia Montana nu s-a sfarsit. RMGC are inca nevoie de mult teren care apartine localnicilor, dar pe care acestia nu vor sa il vanda. Pentru ca ei prefera sa ramana la casele lor si sa faca turism. Asa ca se gasesc in zona pensiuni, case de oaspeti si un hostel gata sa ne primeasca pe cei care vrem sa vizitam. Eu am fost si voi mai merge si in weekendul care vine.
Cu 150 de lei putem sta doua nopti si manca pe saturate. Asa ca eu voi fi in Rosia din nou, de vineri seara pana duminica.
LATER EDIT 2
Sustin turismul la Rosia Montana.
O INITIATIVA DE BLOGGER!
This entry was posted on iulie 25, 2009 at 2:20 pm and is filed under ANTISOCIAL, NOI, Romania incotro?, Salvati Rosia Montana, Si cateva poze... with tags agatarsi, agroturism, agroturism rosia montana, Alburnus Maior, apuseni, arieseni, cazare apuseni, cazare rosia montana, europa, Goldbach, Herodot, muntii apuseni, Muzeul Mineritului, photo, Piatra Corbului, Piatra Despicata, pics, picture, Plinius, poze, rmgc, Rosia, rosia montana, rosia montana gold corporation, scarisoara, table cerate, Titus Liviu, turism rosia montana, Verespatak. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
iulie 25, 2009 la 3:24 pm
Foarte frumoase peisaje si foarte frumos fotoreportajul tau. Felicitari.
iulie 25, 2009 la 4:01 pm
Am călătorit! Asta am simţit cu fiecare imagine.
Mulţumiri pentru postare care mi-a dat ocazia să intru şi să ies cu inima prin toate minunăţiile acestea.
O zi divină, aşa cum şi tu ne-ai făcut-o nouă!
iulie 25, 2009 la 6:16 pm
Excelentă postare, frumoasă călătorie…
iulie 25, 2009 la 11:37 pm
Calatorie colorata. Mi-au placut fotografiile. Continua sa-mi displaca acele concesiuni de terenuri… E si asta un gust amar, de vacanta…
iulie 26, 2009 la 1:25 pm
Sunt câteva fotografii uluitoare!
Ce țară frumoasă avem și cum mai știm noi să ne batem joc de ea…
iulie 26, 2009 la 3:53 pm
Multumesc pentru aprecieri. Puteti considera aceasta postare ca o invitatie de a merge voi insiva acolo, sa puteti vedea cu ochii vostrii toate minunatiile.
Poate ne vom si intalni prin Rosia. 🙂
iulie 26, 2009 la 6:29 pm
foarte frumoase pozele, dar si peisajele . Eu as vrea sa merg la Rosia Montana.
iulie 26, 2009 la 8:55 pm
Fain ar fi sa ne intalnim cat mai multi acolo. 🙂
iulie 26, 2009 la 7:09 pm
Chiar am de gând să vizitez Rosia Montană. E drept, am fost provocat, la propriu, si de cei din conducerea RMGC. Povestea e mai lungă, cred că am zis-o pe undeva, nu revin. Retin doar fotografiile minunate si descrierile care-mi fac poftă. Danke schon.
iulie 26, 2009 la 9:00 pm
Bitte. Asa cum am mai scris si eu, fain ar fi sa mergem cat mai multi acolo. Iar tu cu siguranta ca vei putea scrie mult mai multe despre locuri si oameni… 🙂
iulie 26, 2009 la 8:48 pm
rusine sa`mi fie mie ca`s din Cj si inca n`am ajuns pana la Rosia Montana 😳
iulie 26, 2009 la 9:01 pm
De acord cu tine, insa este un rau care poate fi indreptat. 🙂
iulie 27, 2009 la 9:30 am
Foarte fain articolul, la pachet cu fotografiile !
iulie 27, 2009 la 12:32 pm
Sar’na 🙂
iulie 30, 2009 la 7:37 pm
Gold?
Deci da, se poate calatori si asa! Mersi!
Revin – Gold? Imagineazati!
august 1, 2009 la 12:03 am
Deci… ce sa imi imaginez?
august 3, 2009 la 10:25 pm
Zona e superba, intr-adevar, dar saracia oamenilor e cea mai impresionanta. Si frustrarea ca stau pe un munte de aur – fara sa mai socotim ca majoritatea celor din zona asta sunt de meserie, mineri. Poate ca un proiect bun, poate chiar al celor de la RMGC, atent monitorizat si supravegheat, ar fi o sansa pentru reinvierea economica a zonei. Altfel nu prea stiu cum s-ar putea face ceva…
august 4, 2009 la 12:52 am
‘Muntele de aur’ a fost explorat. Rezultatele au fost uimitoare, as zice eu. Continutul de aur este de 1-1,5 g / tona de minereu. Oare cate tone ar trebui cianurate pentru dezgroparea intregii comori?
Raspunsul este destul de simplu daca incerci sa afli cantitatea de metal pretios estimata a fi ascunsa in munti si aplici o simpla ecuatie matematica. Succes!
Stii ce ma mira pe mine insa? Ca cei mai multi refuzam sa vedem „aurul” care se afla la suprafata.
Dar pentru a-l vedea trebuie mers la Rosia…
august 7, 2009 la 1:14 pm
hi …. I have come to your place and give a comment, I hope you as well on me
august 8, 2009 la 4:12 pm
but your blog seems not to be working properly
septembrie 11, 2009 la 12:41 am
[…] El s-a dus la fan, iar eu m-am dus sa colind prin comuna si sa vad minunile pentru care batusem atatea sute de kilometri pana acolo. Am mentionat asta intr-o postare mai veche. […]
ianuarie 10, 2010 la 7:38 pm
Cuvintele tale ar trebui scrise de mai multe ori:
„Stii ce ma mira pe mine insa? Ca cei mai multi refuzam sa vedem “aurul” care se afla la suprafata. Dar pentru a-l vedea trebuie mers la Rosia …”
„Stii ce ma mira pe mine insa? Ca cei mai multi refuzam sa vedem “aurul” care se afla la suprafata. Dar pentru a-l vedea trebuie mers la Rosia …”
„Stii ce ma mira pe mine insa? Ca cei mai multi refuzam sa vedem “aurul” care se afla la suprafata. Dar pentru a-l vedea trebuie mers la Rosia …”
…
ianuarie 18, 2010 la 8:22 pm
Multumesc… Dar aceste cuvinte nu sunt nici cat o furtuna in paharul… gol.
aprilie 6, 2010 la 4:47 pm
Va rog frumos, cine ma poate ajuta cu o adresa unde pot gasi cazare in Rosia Montana? Site-ul drumulaurului.ro nu mai functioneaza !
Voi unde v-ati cazat ???
ianuarie 31, 2014 la 5:28 pm
AURUL DE LA ROSIA M. ESTE AL AGATHIRSILOR.EI L-AU TURNAT IN LINGOURI.SI EI NU SUNT MORTI. VAI SI AMAR COTROPITORILOR ,DAR MAI ALES TRADATORILOR. VIZIONATI SITE-UL LUPTATORII ORDINULUI DRAGONULUI